Friday, January 13, 2012

Vikaa fluksaattorissa

"Mitäpä täällä sitten on?"

Korkojen kopse pysähtyi Kotilaisen jalkojen viereen ja hameenhelma pyyhkäisi fluksaattorin kolmannen vaiheen ulostuloputkea. Ärsyyntynyt Kotilainen irvisti ja puoliksi vääntäytyi, puoliksi ryömi pois Sirén-fluksaattorin ja sen kondensaattorin välistä lattialta. Kaikkialle noita hyväntekeväisyystanttoja tunkikin, joskin harvemmin ne parveilivat salaisissa sotilaallisissa tutkimuskeskuksissa.

Tämä tantta, vähän yli 30-vuotias kurvikas yksilö mustissa hameissa ja pakollisessa röyhelöpaidassa, oli katsonut tarpeelliseksi laskeutua pois hallia halkovalta kävelysillalta ja lähestyä vaarallisia höyrykoneistoja. Hänen ympärillään parveili sekalainen kokoelma eri arvomerkein koristettuja sotilaita. Kotilaisen oma sotilastakki roikkui kontrolli-istuimen selkänojalla välttääkseen hänen öljyyntyneen, tahriintuneen paitansa kohtalon.

"No, Kotilainen," sanoi kapteeni Vouti. "Vastaahan rouvalle."

"Tämä on fluksaattori." Kotilainen artikuloi termin huolellisesti. "Se kontrolloi höyrynpainetta koneiston eri osissa ja mahdollistaa laskutoimitusten suorittamisen."

Tantan suu kaartui outoon hymyyn. "Kaipa sen voi niinkin ilmaista. Mikä fluksaattoria vaivaa?"

"Tuloksissa on ollut outoa epätarkkuutta." Kotilainen suuntasi sanansa enemmän Voudille kuin tantalle. "Tarkistin juuri kolmosvaiheen laskusyklistöä."

Vouti rypisti otsaansa. "Missä kontekstissa epätarkkuus esiintyy?"

"Kaikissa," Kotilainen tunnusti.

"Universaali abnormaali fluktuaatio implikoi väyläongelmia," sanoi tantta ja siirtyi tutkailemaan fluksaattorilaitteiston ensivaiheen sisääntuloputkea. "Tarkistakaa sisääntulon säädöt ja sitten ylivuotoventtiili. Jos kummastakaan ei löydy vikaa, täytyy avata ensimmäinen vaihe ja tarkistaa korteksipiiriventtiilit."

"Öh..."

"Elviira Sirén, hauska tavata." Tantta ojensi kätensä ja hymyili aurinkoisesti suu auki tuijottavalle Kotilaiselle. "Toivottavasti ette ole rikkoneet keksintöäni."

No comments:

Post a Comment